Cercador

divendres, 26 de febrer del 2016

Ciclogènesi explosiva

Ciclogènesi explosiva: Baixada de la pressió atmosfèrica de més de 20 hPa (unitat de la pressió) en 24h.

Justament d'avui divendres a les 12h fins demà dissabte a les 12h la pressió baixarà dels 1010 hPa a prop de 985 hPa, quasi 25 hPa. Si sou persones sensibles als canvis de pressió que no us agafi desprevingudes.

Que comporta una ciclogènesi explosiva? Un canvi molt brusc de temps: Ventades, pluges intenses (no plourà tot el dia, però quan plogui pot ploure molt), baixada notable de la temperatura... Anem a pams.

Dir per endavant que és una predicció molt difícil de fer, ja que el centre de la borrasca es situa justament damunt de nosaltres. I en una borrasca, plou molt en la seva part davantera i poc en la de darrera. Només que el centre es desplaci cap al sud plourà més, i si es desplaça cap al Nord menys.

Veiem la imatge de sota. Centre de la borrasca damunt de la costa central catalana. A 5000 metres d'alçada una bossa d'aire molt fred de -30 ºC . Quan precipiti l'aire fred es desplomarà i pot nevar a quotes baixes (200 m) però és molt difícil que a l'àrea metropolitana de Barcelona nevi arran de costa. Com a molt veurem la Serralada de la Marina i Collserola nevades. Ara passem a la predicció per dies a la nostra zona. Però recordeu que és una predicció complicada perquè dependrà d'on es situï la borrasca finalment.



Divendres
S'anirà ennuvolant progressivament però no cal esperar pluges encara, en tot cas cap al centre - nord del Maresme. Temperatures en lleuger descens.

Dissabte
Pluges fortes que poden deixar caure entre 20 i 30 mm fins al migdia (12h aprox.) amb ventades fortes o molt fortes de sud al principi girant cap a l'est. S'obriran clarianes llavors encara que poden caure algunes gotes encara, i es tornarà a tapar i tornarà a ploure debilment per la nit (20-22h??). Temperatura mínima de 5-7 ºC i màxima de 10 ºC a la costa. Encara que quan plogui pot arribar la temperatura a baixar fins a 3-4 ºC.

Diumenge
Pluges de matinada dèbils fins matí (09-11h??) que acumularan de dissabte nit fins diumenge sobre uns 10 mm. Deprés del variable fins la tarda-nit (hora??) que pot haver-hi tempestes de caire local i recollir de 5 a 10 mm. Temperatures en lleuger descens

Dilluns se'n va la borrasca i farà sol.

Continuarà!!